Mimari görüş açısı, iki boyutlu bir yüzeyde derinlik ve alan yanılsaması yaratmak için kullanılan bir tekniktir. Mimarlar için temel bir araçtır, şundan dolayı tasarımlarını müşterilere ve halka iletmelerine imkan tanır.
Her biri kendine has bir takım özelliğe haiz birçok değişik mimari görüş açısı türü vardır. En yaygın görüş açısı türlerinden bazıları şunlardır:
- Tek nokta perspektifi
- İki noktalı görüş açısı
- Üç noktalı görüş açısı
- Eğik görüş açısı
- Dimetrik görüş açısı
- İzometrik görüş açısı
Her görüş açısı türünün kendine has avantajları ve dezavantajları vardır. Tek nokta perspektifi en sıradan görüş açısı türüdür, sadece yalnızca seyirciye direkt bakan nesnelerin görüntülerini kurmak için kullanılabilir. İki nokta perspektifi daha fazlaca yönlüdür, şundan dolayı nesnelerin görüntülerini herhangi bir açıdan kurmak için kullanılabilir. Üç nokta perspektifi en kompleks görüş açısı türüdür, sadece nesnelerin en realist temsillerine imkan tanır.
Farklı görüş açısı türlerinin yanı sıra, değişik efektler yaratmak için kullanılabilecek bir takım faktör da vardır. Bu unsurlar şunları ihtiva eder:
- Görüş hattı
- Kaybolma noktası
- Ufuk çizgisi
- Ön Plan
- Orta yol
- Arka plan
Mimarlar bu unsurları dikkatli bir halde kullanarak derinlik, mekan ve görüş açısı hissi veren sahneler yaratabilirler.
Mimari görüş açısı, çarpıcı ve görsel olarak cazibeli sahneler kurmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Herhangi bir mimar için temel bir beceridir ve tasavvur fikirlerini müşterilere ve halka iletmek için eğer olmazsa olmazdır.
Mimarlık Sanatı | Tasavvur |
---|---|
Bina ve öteki yapıları tasarlama sanatı. | Bir şeyin planını ya da çizimini oluşturma dönemi. |
Bakış açısı, 3d objelerin iki boyutlu bir yüzeyde temsil edilme biçimidir. | Bir şeyin planlanma ya da düzenlenme biçimi. |
Mercek, ışığı kıran ve fer ışınlarının yönünü değiştiren saydam bir nesnedir. | Işığı odaklamak ya da büyütmek için kullanılan bir aygıt. |
Vizyon, görme kabiliyetidir. | Gerçekte var olmayan bir şeyin zihinsel görüntüsü. |
II. Mimari Bakış açısı
Mimari perspektifin, Antik Yunan ve Romalılara kadar uzanan uzun ve varlıklı bir geçmişi vardır.
Mimari perspektifin en eski örneklerinden biri, MÖ birinci yüzyılda yazılmış olan Romalı mimar Vitruvius’un De Architectura isimli mimarlık incelemesidir.
Vitruvius üç tür görüş açısı tanımlamıştır: tek noktalı görüş açısı, iki noktalı görüş açısı ve üç noktalı görüş açısı.
Tek nokta perspektifi en yaygın görüş açısı türüdür ve düz bir yüzeyde derinlik yanılsaması yaratmak için kullanılır.
İki noktalı görüş açısı, derinlik ve uzaklık yanılsaması yaratmak için kullanılır ve kent manzarası çizimlerinde çoğunlukla kullanılır.
Üç noktalı görüş açısı, fazlaca derin bir mekan yanılsaması yaratmak için kullanılır ve çoğu zaman görünüm resimlerinde kullanılır.
Ortaçağ’da dini yapıların ve sahnelerin çizimlerinde mimari perspektiften yararlanılmıştır.
Rönesans döneminde mimari görüş açısı, binaların realist ve ayrıntılı resimlerini kurmak için kullanıldı.
19. yüzyılda mimari görüş açısı, binaların realist ve ayrıntılı çizimlerini kurmak için kullanılıyordu.
20. yüzyılda mimari görüş açısı, binaların soyut ve betimsel olmayan resimlerini kurmak için kullanıldı.
Günümüzde mimari görüş açısı; mimarlık, sanat ve tasavvur şeklinde pek fazlaca alanda kullanılmaktadır.
Mimari Bakış açısı Türleri
Üç ana mimari görüş açısı türü vardır: tek noktalı görüş açısı, iki noktalı görüş açısı ve üç noktalı görüş açısı.
Tek nokta perspektifi en sıradan görüş açısı türüdür ve bir çizimde derinlik ve alan hissi yaratmak için kullanılır. Tek nokta perspektifinde, bütün paralel çizgiler ufuk çizgisinde tek bir kaybolma noktasında birleşir.
İki nokta perspektifi, tek nokta perspektifinden daha karmaşıktır ve uzayın daha realist bir tasvirini kurmak için kullanılır. İki nokta perspektifinde, ufuk çizgisinde iki kaybolma noktası vardır ve bütün paralel çizgiler bu iki noktada birleşir.
Üç nokta perspektifi en kompleks görüş açısı türüdür ve uzayın fazlaca realist bir tasvirini kurmak için kullanılır. Üç nokta perspektifinde, ufuk çizgisinde üç kaybolma noktası vardır ve bütün paralel çizgiler bu üç noktada birleşir.
IV. Mimari Perspektifin Öğeleri
Mimari perspektifin unsurları, görüş açısı çizimi meydana getiren temel bileşenlerdir. Bunlar şunları ihtiva eder:
- Kaybolma noktası
- Ufuk çizgisi
- Ortogonal çizgiler
- Kıstas
- Gölgeler
Bu öğelerin her biri realist ve doğru bir görüş açısı çizimi oluşturmada yaşamsal bir rol oynar. Kaybolma noktası, çizimdeki bütün paralel çizgilerin birleştiği noktadır. Ufuk çizgisi, izleyicinin göz seviyesini temsil eden düşsel çizgidir. Ortogonal çizgiler, ufuk çizgisine dik uzanan çizgilerdir. Kıstas, çizimdeki nesnelerin birbirlerine bakılırsa boyutunu anlatım eder. Gölgeler, derinlik ve gerçekçilik hissi yaratmaya destek sunar.
Mimari perspektifin unsurlarını anlayarak, 3d dünyayı iki boyutta doğru biçimde tasvir eden çizimler yaratabilirsiniz.
V. Mimari Perspektifin Uygulamaları
Mimari görüş açısı, mimari tasarımda muhtelif efektler yaratmak için kullanılabilir. En yaygın uygulamalardan bazıları şunlardır:
- Derinlik ve mekan hissi yaratmak
- Bir binanın mühim özelliklerinin vurgulanması
- Ebat ve kıstas yanılsamaları yaratmak
- Trajik ya da görsel olarak ilginç efektler yaratmak
Mimari görüş açısı, bir binanın tasarımını müşterilere ve öteki paydaşlara iletmek için de kullanılabilir. Mimarlar, realist ve doğru bir görüş açısı çizimi oluşturarak müşterilerinin sonlanmış projeyi görselleştirmelerine ve tasavvur ile alakalı bilgili kararlar almalarına destek olabilir.
Mimari görüş açısı, mimari tasarımda kullanılmasının yanı sıra sanat, film ve tiyatro şeklinde öteki alanlarda da kullanılabilir. Mimari görüş açısı, derinlik ve mekan duygusu yaratarak seyirciler için daha realist ve sürükleyici deneyimler yaratmaya destek olabilir.
VI. Mimari Perspektifin Yararları
Mimari perspektifin birçok faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Tasarımda derinlik ve mekan hissi yaratabilir.
- Bir tasarımın görsel olarak daha cazibeli bulunmasına destek olabilir.
- Tasarımın başkalarına iletilmesine destek olabilir.
- Muhtelif değişik görsel efektler yaratmak için kullanılabilir.
Mimari görüş açısı, çarpıcı ve etken tasarımlar yaratmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Mimarlar, değişik görüş açısı türlerini ve bunların iyi mi kullanılabileceğini anlayarak hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte işlevsel tasarımlar yaratabilirler.
VII. Mimari Perspektifin Dezavantajları
Mimari görüş açısı realist ve görsel olarak cazibeli sahneler kurmak için kuvvetli bir enstruman olabilirken, onu kullanmanın birtakım dezavantajları da vardır.
Mimari perspektifin bir dezavantajı, realist bir derinlik ve alan hissi yaratmanın zor olabilmesidir. Bu, bilhassa görüş açısı izleyicinin perspektifiyle hizalanmadığında geçerlidir.
Mimari perspektifin bir öteki dezavantajı, bir binanın genel yapısını görmeyi zorlaştırabilmesidir. Bunun sebebi, görüş açısı çizgilerinin kaybolma noktasında birleşmesidir ve bu da binanın değişik bölümleri arasındaki ilişkiyi görmeyi zorlaştırabilir.
En son, mimari perspektifin oluşturulması vakit alıcı olabilir. Bunun sebebi, realist ve doğru bir imaj kurmak için dikkatli planlama ve tatbik gerektirmesidir.
Mimari Perspektifin Kullanımına İlişkin İpuçları
İşte çalışmalarınızda mimari perspektifi kullanmak için birkaç ipucu:
- Derinlik ve mekan hissi yaratmak için kaybolma noktalarını kullanın.
- Üç ebat yanılsaması yaratmak için üst üste binen nesneler kullanın.
- Gerçekçilik hissi yaratmak için gölgelerden yararlanın.
- Tasarımınızın mühim unsurlarına dikkat çekmek için vurgulamalar kullanın.
- Projenize en müsait olanı bulmak için değişik bakış açılarını kontrol edin.
Bu ipuçlarını takip ederek hem görsel olarak hoş bununla birlikte doğru mimari çizimler oluşturabilirsiniz.
IX.
Netice olarak, mimari görüş açısı, mimari tasarımda muhtelif etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilen kuvvetli bir araçtır. Farklı görüş açısı türlerini ve bunların iyi mi kullanılabileceğini anlayarak, mimarlar hem görsel olarak cazibeli bununla birlikte işlevsel binalar yaratabilirler.
Ayrıca, mimari görüş açısı, fikirleri ve kavramları müşterilere ve öteki paydaşlara iletmek için kullanılabilir. Mimarlar, tavsiye edilen bir tasarımın görsel bir temsilini oluşturarak her insanın aynı sayfada olduğu için ve nihai ürünün her insanın beklentilerini karşıladığından güvenli olmaya destek olabilir.
En son, mimari görüş açısı, halkı mimarlık hikayesinde eğitmek için kullanılabilir. Perspektifin güzel ve işlevsel binalar yaratmak için kullanılabileceği değişik yolları sergileyerek, mimarlar başkalarına esin vermeye ve inşa edilmiş çevrenin daha iyi anlaşılmasını sağlamaya destek olabilir.
S1: Mimari görüş açısı nelerdir?
A1: Mimari görüş açısı, 3d nesneleri iki boyutlu bir yüzeyde temsil etmek için çizim ve resimde kullanılan bir tekniktir. Derinlik ve mekan yanılsaması yaratmak ve nesnelerin daha realist görünmesini sağlamak için kullanılır.
S2: Mimari perspektifin değişik türleri nedir?
A2: Üç ana mimari görüş açısı türü vardır: tek noktalı görüş açısı, iki noktalı görüş açısı ve üç noktalı görüş açısı.
S3: Mimari perspektifin unsurları nedir?
C3: Mimari perspektifin unsurları; kaçış noktası, ufuk çizgisi, ortogonal çizgiler ve görüş açısı düzlemidir.
0 Yorum