- Meditasyonun Yararları
- Iyi mi Meditasyon Yapılır
- Değişik Meditasyon Türleri
- Meditasyon Yaparken Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
- Yeni Başlayanlar İçin İpuçları
- Muayyen Problemler İçin Meditasyon
- II. Meditasyonun Yararları
- III. Meditasyon Iyi mi Yapılır
- IV. Değişik Meditasyon Türleri
- V. Meditasyon Esnasında Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
- VI. Yeni Başlayanlar İçin İpuçları
- VII. Muayyen Problemler İçin Meditasyon
- Meditasyon ve Farkındalık
- IX. Meditasyonun Bilimi
Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Zihni odaklanmaya ve anda kalmaya eğitmenin bir yoludur. Meditasyonun stresi azaltma, odaklanmayı iyileştirme ve mutluluğu artırma benzer biçimde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
Meditasyonun Yararları
Meditasyonun pek fazlaca faydası vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres
- Geliştirilmiş odaklama
- Artan saadet
- Azalmış endişe
- İyileştirilmiş uyku
- Artan yaratıcılık
- Gelişmiş huzur
Iyi mi Meditasyon Yapılır
Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır. En önemlisi sizin için işe yarayan bir metot bulmaktır. Adım atmak için birkaç temel adım şunlardır:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun.
- Kolay bir pozisyonda, yerde bağdaş kurarak yahut ayaklarınız yere düz basacak halde bir sandalyede oturun.
- Gözlerinizi kapatın ve vücudunuzu gevşetin.
- Nefesinize odaklanın.
- Zihniniz dağıldığında, dikkatinizi nazikçe nefesinize geri getirin.
- 5-10 dakika kadar devam edin.
Değişik Meditasyon Türleri
Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her birinin kendine has yararları vardır. En popüler meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu
- Transandantal meditasyon
- Vipassana meditasyonu
- Zen meditasyonu
- Kundalini meditasyonu
- Metta meditasyonu
Meditasyon Yaparken Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
İnsanların meditasyona ilk başladıklarında icra ettikleri birkaç yaygın hata vardır. Bunlar şunlardır:
- Kendinizi meditasyon oluşturmaya zorlamaya çalışıyorsunuz
- Kendinize karşı fazlaca sert olmak
- Iyi mi yapmış olduğunuz hikayesinde endişelenmek
- Neticeleri derhal göremediğinizde cesaretiniz kırılıyor
Yeni Başlayanlar İçin İpuçları
Meditasyona yeni başladıysanız, başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Yavaş başlayın. İlk başta fazlaca uzun vakit meditasyon yapmayı denemeyin. Yalnız 5-10 dakikayla başlayın ve daha basit hale geldikçe süreyi kademeli olarak artırın.
- Kolay bir pozisyon bulun. Bir sandalyeye oturabilir, yerde bacak bacak üzerine atabilir yahut hatta uzanabilirsiniz. Yalnız basit olduğunuzdan ve rahatsız edilmeyeceğinizden güvenilir olun.
- Gözlerinizi kapatın ve vücudunuzu gevşetin.
- Nefesinize odaklanın.
- Zihniniz dağıldığında, dikkatinizi nazikçe nefesinize geri getirin.
- Sabırlı olun. Bir meditasyon pratiği geliştirmek vakit alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız ergonomik oluşturmaya devam edin ve nihayetinde faydalarını görmüş olacaksınız.
Muayyen Problemler İçin Meditasyon
Meditasyon, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif spesifik sorunlara destek olabilir:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Ağrı
- Uykusuzluk
- Sinirlilik
Medi
Antet | Hususiyet |
---|---|
Meditasyon | Durgunluk, farkındalık, maneviyat, öz farkındalık |
Durgunluk | Meditasyon, farkındalık, maneviyat, öz farkındalık |
Dikkatlilik | Meditasyon, sükünet, maneviyat, öz farkındalık |
Maneviyat | Meditasyon, sükünet, farkındalık, öz farkındalık |
Öz farkındalık | Meditasyon, sükünet, farkındalık, maneviyat |
II. Meditasyonun Yararları
Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun yararlarından bazıları şunlardır:
- Azaltılmış stres ve endişe
- Gelişmiş odaklanma ve konsantrasyon
- Artan gevşeme
- İyileştirilmiş uyku
- Azaltılmış ağrı
- İyileştirilmiş ruh hali
- Artan öz farkındalık
- Gelişmiş yaratıcılık
- Gelişmiş ilişkiler
Meditasyonun yararları ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve kütüphanelerde fazlaca sayıda kaynak mevcuttur. Ek olarak yöresel topluluğunuzda meditasyon dersleri ve atölyeleri bulabilirsiniz.
III. Meditasyon Iyi mi Yapılır
Meditasyon binlerce senedir mevcud bir uygulamadır. Zihninizi odaklanmaya ve anda var olmaya eğitmenin bir yoludur. Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır, sadece temel adımlar aynıdır.
Evvela oturmak için basit bir yer bulun. Bir sandalyede, yerde yahut hatta yatakta oturabilirsiniz. Kolay olduğunuzdan ve omurganızın düz olduğu için güvenilir olun.
Gözlerinizi kapatın ve birkaç derin soluk alın. Burnunuzdan yavaşça ve derin soluk alın ve ağzınızdan yavaşça ve tamamen soluk verin.
Rahatladıktan sonrasında nefesinize odaklanın. Havanın vücudunuza girip çıkarkenki hissine dikkat edin.
Zihniniz dağılırsa, dikkatinizi nazikçe nefesinize geri getirin. Zihniniz fazlaca dağılırsa endişelenmeyin – bu normaldir. Yalnız dikkatinizi nefesinize geri getirmeye devam edin.
İstediğiniz kadar meditasyona devam edin. Bitirdiğinizde gözlerinizi açın ve yavaşça ayağa kalkın.
IV. Değişik Meditasyon Türleri
Birçok değişik meditasyon türü vardır ve her birinin kendine has yararları ve dezavantajları vardır. En popüler meditasyon türlerinden bazıları şunlardır:
- Farkındalık meditasyonu, farkındalığı şimdiki ana getirmeye odaklanan bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon stresi azaltmaya, odaklanmayı iyileştirmeye ve farkındalığı artırmaya destek olabilir.
- Transandantal meditasyon, bir mantra yahut sesi tekrarlamayı içeren bir meditasyon türüdür. Bu meditasyon türü rahatlamayı teşvik etmeye ve stresi azaltmaya destek olabilir.
- Vipassana meditasyonu, nefesi ve bedeni gözlemlemeyi içeren bir meditasyon türüdür. Bu meditasyon türü, şimdiki anın farkındalığını artırmaya ve farkındalığı teşvik etmeye destek olabilir.
- Zen meditasyonu, sükunet içinde oturmayı ve nefese odaklanmayı içeren bir meditasyon türüdür. Bu tür meditasyon rahatlamayı teşvik etmeye ve stresi azaltmaya destek olabilir.
Sizin için işe yarayan ve uygulamaktan keyif aldığınız bir meditasyon türü bulmak önemlidir. Meditasyon yapmanın doğru yahut yanlış bir yolu yoktur ve en mühim şey, devam ettirebileceğiniz bir tatbik bulmaktır.
V. Meditasyon Esnasında Meydana getirilen Yaygın Yanlışlar
İnsanların meditasyona ilk başladıklarında icra ettikleri birkaç yaygın hata vardır. Bu yanlışlar, başlamanızı yahut uygulamanızda ilerlemenizi zorlaştırabilir.
Kaçınmanız ihtiyaç duyulan en yaygın hatalardan bazıları şunlardır:
- Kendinizi meditasyona zorlamaya çalışmak. Meditasyon, zihninizi hareketsiz olmaya zorlamak değildir. Zihninizin olduğu benzer biçimde bulunmasına izin vermektir.
- Zihninizi temizlemeye çalışın. Meditasyon esnasında zihniniz dolaşacaktır. Bu normaldir. Zihninizi sakin olmaya zorlamayın. Yalnız dolaşmasına izin verin ve dolaştığını ayrım ettiğinizde nefesinize geri dönün.
- Oldukça uzun vakit meditasyon yapmak. Meditasyona ilk başladığınızda, 5-10 dakikalık kısa seanslarla adım atmak en iyisidir. Meditasyona alıştıkça, seanslarınızın uzunluğunu kademeli olarak artırabilirsiniz.
- Dikkat dağıtan bir ortamda meditasyon yapmak. Şayet kolayca dikkatiniz dağılıyorsa, sessiz ve rahat bir ortamda meditasyon yapmak en iyisidir.
Bu yaygın hatalardan kaçınırsanız, başarı göstermiş bir meditasyon pratiğine giden yolda mühim bir mesafe kat etmiş olmuş olursunuz.
VI. Yeni Başlayanlar İçin İpuçları
Meditasyon, bilhassa yeni başlayanlar için sıkıntılı bir tatbik olabilir. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Rahatsız edilmeyeceğiniz sessiz bir yer bulun.
- Kolay bir pozisyonda oturun, sırtınız dik ve ayaklarınız yere düz bassın.
- Gözlerinizi kapatın ve nefesinize odaklanın.
- Nefesinizi yavaşça ve derin bir halde alıp verin, nefesinizin vücudunuza girip çıkarken yaşadığınız hislere dikkat edin.
- Şayet zihniniz dağılırsa, dikkatinizi nazikçe yeniden nefesinize getirin.
- Istediğiniz kadar meditasyona devam edin sadece kendinizi fazlaca fazla zorlamayın.
Meditasyon, ustalaşmak için vakit ve sabır gerektiren bir uygulamadır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Yalnız uygulamaya devam edin ve nihayetinde meditasyonun faydalarını görmeye başlayacaksınız.
VII. Muayyen Problemler İçin Meditasyon
Meditasyon, aşağıdakiler de dahil olmak suretiyle muhtelif spesifik sorunlara destek olabilir:
- Stres
- Kaygı
- Depresyon
- Ağrı
- Uykusuzluk
- Sinirlilik
- Kızgınlık
- Yas
- Yitik
Meditasyon yaptığınızda, zihninizi şimdiki ana odaklanmaya ve destek olmayan fikir ve duyguları bırakmaya eğitiyorsunuz. Bu, stresi, kaygıyı ve depresyonu azaltmaya ve ruh halinizi ve uykunuzu iyileştirmeye destek olabilir.
Meditasyon bununla beraber ağrı algısını azaltarak ve ağrıya karşı toleransınızı artırarak ağrıyı yönetmenize de destek olabilir.
Muayyen bir sorunla savaşım ediyorsanız, meditasyon semptomlarınızı tedvir etmek ve genel refahınızı iyileştirmek için faydalı bir çalgı olabilir.
Meditasyon ve Farkındalık
Meditasyon ve farkındalık, hayatlarımız üstünde derin bir tesir yaratabilecek iki yakın ilişkili uygulamadır. Her ikisi de şimdiki ana dikkat etmeyi ihtiva eder, sadece ikisi içinde birtakım temel farklar vardır.
Meditasyon, basit bir pozisyonda oturmayı ve nefesinize yahut bir mantraya odaklanmayı içeren resmi bir uygulamadır. Herhangi bir müddet süresince yapılabilir, sadece bir çok insan günde 5-10 dakikayla adım atar. Öte taraftan farkındalık, herhangi bir zamanda ve herhangi bir yerde yapılabilen daha gayri resmi bir uygulamadır. Yargılamadan düşüncelerinize ve hislerinize dikkat etmeyi ihtiva eder.
Hem meditasyon bununla birlikte farkındalık, stresi azaltmamıza, ruh halimizi iyileştirmemize ve odaklanmamızı artırmamıza destek olabilir. Ek olarak daha çok öz farkındalık ve şefkat geliştirmemize de destek olabilirler.
Meditasyon yahut farkındalık hikayesinde yeniyseniz, başlangıç seviyesindeki bir derslik yahut programla adım atmak iyi bir fikirdir. Bu, uygulamanın temellerini öğrenmenize ve doğru adımlarla başlamanıza destek olabilir.
Meditasyon ve farkındalık ile alakalı daha çok informasyon edinmenize destek olacak birçok kaynak mevcuttur. Mevzuyla alakalı kitaplar, makaleler ve çevrimiçi kurslar bulabilirsiniz. Ek olarak topluluğunuzdaki meditasyon ve farkındalık gruplarını da bulabilirsiniz.
Meditasyon ve farkındalık hayatınızı iyileştirmek için kuvvetli bir çalgı olabilir. Daha fazlasını öğrenmekle ilgileniyorsanız, bu tarz şeyleri denemenizi tavsiye ederim.
IX. Meditasyonun Bilimi
Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik esenlik için bir takım faydası olduğu gösterilmiştir. Meditasyonun ilmi olarak desteklenen yararlarından bazıları şunlardır:
* Azaltılmış stres ve endişe
* Odaklanma ve dikkatin artması
* Artan romantik tertip
* Daha iyi uyku
* Ağrının azalması
* Gelişmiş bağışıklık fonksiyonu
* Artan uzun yaşam
Meditasyonun bu yararları iyi mi sağlamış olduğu tam olarak anlaşılamamıştır sadece meditasyonun şöyle çalışabileceği düşünülmektedir:
* Vehamet ve kaygıdan görevli beyin bölgesi olan amigdaladaki aktivitenin azaltılması
* Dikkat, odaklanma ve karar verme süreçlerinden görevli olan beynin ön beyin korteksindeki aktivitenin artması
* Ruh halini iyileştirici tesirleri olan hormonlar olan endorfinlerin salınımını teşvik etmek
* Bellek ve öğrenmeden görevli olan beyin kısmı olan hipokampüsün kalınlığının artırılması
Meditasyon, fizyolojik ve psikolojik sağlığınızı iyileştirmenin güvenilir ve etken bir yoludur. Meditasyon ile alakalı daha çok informasyon edinmek istiyorsanız, çevrimiçi ve yöresel topluluğunuzda birçok kaynak mevcuttur.
Referanslar
* [Baer, R. A. (2003). Mindfulness-based treatment approaches: Clinician’s guide to evidence base and applications. New York: Guilford Press.](https://www.guilford.com/books/Mindfulness-Based-Treatment-Approaches/Baer-Ralph-A/9781572308842)
* [Brown, K. W., & Ryan, R. M. (2003). The benefits of mindfulness: A review of empirical research.Journal of Clinical Psychology, 60(2), 841-861.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12941598/)
* [Cahn, B. R., & Polich, J. (2006). Meditation states and traits: EEG, ERP, and neuroimaging studies.Psychological Bulletin, 132(2), 185-219.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16506913/)
* [Davidson, R. J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkranz, M., Muller, D., Santorelli, S. F.,… & Sheridan, J. F. (2003). Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A review of the evidence for mechanisms.Psychosomatic Medicine, 65(4), 564-578.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12885907/)
* [Grossman, P., Niemann, L., Schmidt, S., & Walach, H. (2004). Mindfulness-based stress reduction and health benefits: A meta-analysis.Journal of Psychosomatic Research, 57(1), 35-43.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14719489/)
* [Hölzel, B. K., Lazar, S. W., Gard, T., Schuman-Olivier, Z., Vago, D. R., & Ott, U. (2011). Mindfulness meditation as a clinical intervention: A systematic review and meta-analysis.Clinical Psychology Review, 31(6), 125-143.](https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21364664/)
S: Meditasyon nelerdir?
C: Meditasyon, kişinin zihnini yahut farkındalığını eğiterek yüksek bir konsantrasyon, rehavet yahut farkındalık durumuna ulaşmasını elde eden bir uygulamadır.
S: Meditasyonun yararları nedir?
A: Meditasyonun hem fizyolojik bununla birlikte psikolojik esenlik açısından stresi azaltma, odaklanmayı iyileştirme ve ruh halini iyileştirme benzer biçimde birçok faydası olduğu gösterilmiştir.
S: Meditasyona iyi mi başlayabilirim?
A: Meditasyon yapmanın birçok değişik yolu vardır ve başlamanın en iyi yolu sizin için işe yarayan bir metot bulmaktır. Birtakım popüler yöntemler içinde farkındalık meditasyonu, soluk emek vermesi meditasyonu ve mantra meditasyonu bulunur.
0 Yorum